ریزش موها یک مشکل شایع بین زنان و مردان است و افراد زیادی برای درمان آن به متخصصین و پزشکان پوست و مو مراجعه می کنند. علل ریزش مو می تواند ژنتیکی، هورمونی، محیطی یاد در اثر بیماریهای زمینهای باشد.
ما در این مقاله به دو نوع اصلی ریزش مو، یعنی ارثی و هورمونی خواهیم پرداخت و در پایان با مقایسه ریزش موی ارثی و هورمونی به طور کامل شما را با تفاوت آنها آشنا می کنیم. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
نقش ژنتیک در ریزش موی ارثی
ریزش موی ارثی (آلوپسی آندروژنیک) از شایع ترین انواع ریزش مو در مردان و زنان است که به علت تاثیرات ژن ها ایجاد می شود. این نوع ریزش مو به تدریج و با الگوی مشخصی منجر به کاهش حجم و ریزش موها با یکی از دو الگوی زیر می شود:
الگوی مردانه: ریزش مو در مردان اغلب از ناحیه پیشانی و تاج سر شروع شده و به تدریج گسترش مییابد.
الگوی زنانه: الگوی ریزش مو در زنان معمولاً بصورت نازک شدن مو در قسمت مرکزی سر و با حفظ خط رویش مو است.
اختلالات هورمونی و ریزش مو
ریزش موی هورمونی به دلیل تغییر سطح هورمونهای مختلف در دوران بارداری یا یائسگی و یا بروز اختلالات هورمونی ناشی از سندرم تخمدان پلیکیستیک (PCOS) یا مشکلات تیروئیدی رخ می دهد. این نوع ریزش موها می تواند موقتی یا دائمی باشد.
جهت درمان انواع ریزش موی خانمها و آقایان در اصفهان، می توانید از تخصص دکتر مریم فروغی، دکتر پوست و مو، با بیش از یک دهه تجربه در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره ۰۹۰۵۰۷۳۱۰۲۰ تماس بگیرید.
۸ تفاوت ریزش موی ارثی و هورمونی
به گفته دکتر مریم فروغی، پزشک مو و پوست، تفاوتهای کلیدی بین ریزش موی ارثی و هورمونی وجود دارد که به تشخیص ریزش مو (نوع و علت) کمک می کند. این تفاوتها عبارتند از:
۱- الگوی ریزش مو
اختلالات هورمونی و ژنتیک در ریزش مو با علائم متفاوتی همراه هستند. در جدول زیر می توانید تفاوت علائم ریزش موی ارثی را با علائم ریزش موی هورمونی ببینید:
علائم | ریزش موی ارثی | ریزش موی هورمونی |
سرعت پیشرفت | آهسته | سریع |
سایر علائم | ندارد | گاهی همراه علائم پوستی |
شدت ریزش | به تدریج | ناگهانی |
۲- الگوی ریزش موها
الگوی ریزش موی ارثی، تدریجی و با الگوی مشخص است. اما الگوی ریزش موی هورمونی معمولاً به صورت منتشر (در نواحی مختلف سر) و سریع است.
۳- علل ریزش مو
بطور ژنتیکی، حساسیت فولیکول موها به دیهیدروتستوسترون (DHT) علت اصلی ریزش موی آلوپسی آندروژنیک است. این حساسیت منجر به باعث کوتاه شدن فاز رشد مو (آناژن)، کوچک شدن فولیکولها و نازکی موها می شود.
اما ریزش موی هورمونی در اثر افزایش یا کاهش سطح هورمونهایی مانند تیروئید، استروژن، پروژسترون یا آندروژنها رخ می دهد. این تغییرات منجر به اختلال در چرخه رشد مو و ریزش ناگهانی یا تدریجی آنها می شود.
۴- زمان بروز
ریزش موی هورمونی در هر سنی مخصوصا در دوران بارداری و یائسگی می تواند رخ دهد. اما ریزش موی ژنتیکی معمولاً از دهه دوم یا سوم زندگی (۲۰ تا ۴۰ سالگی) شروع شده و به تدریج پیشرفت میکند.
۵- جنسیت
ریزش موی ارثی در مردان شایعتر از زنان است و زنان بیشتر در سنین بالا دچار این نوع ریزش مو می شوند. اما ریزش موی هورمونی در زنان بیشتر است و اغلب در دوران بارداری، یائسگی یا با بروز اختلالات هورمونی مثل تنبلی تخمدان و کم کاری یا پرکاری تیروئید دیده می شود.
۶- روش تشخیص نوع ریزش
توجه به الگوی ریزش مو، تاریخچه خانوادگی فرد و جواب آزمایشهای ژنتیکی برای تشخیص ریزش موی ارثی لازم است. اما برای تشخیص ریزش موی هورمونی به بررسی میزان هورمونها با آزمایش خون و گاهی آزمایش تیروئید یا تخمدان برای تشخیص دقیقتر نیاز داریم.
۷- امکان بازگشت موها
در ریزش موی آلوپسی آندروژنیک اگر درمان صورت نگیرد، ریزش مو پیشرفت کرده و منجر به طاسی دائمی می شود. یعنی دیگر به طور طبیعی موها امکان رشد ندارند. ولی در ریزش موی هورمونی با درمان مناسب و تنظیم هورمونها، رشد مجدد موها امکانپذیر است.
۸- درمان ریزش مو
روشهای درمان ریزش موی ارثی و هورمونی کاملا با یکدیگر متفاوت است. بنابراین بسیار مهم است که ابتدا نوع ریزش مو و علت آن مشخص شده و بعد درمانهای لازم صورت گیرد. روشهای درمان هر یک از انواع ریزش مو عبارتند از:
درمان ریزش موی هورمونی: بسته به علت ریزش مو، برای درمان ریزش موی هورمونی از روشهای زیر استفاده می شود:
- تنظیم هورمونها با استفاده از داروهای هورمونی
- مصرف مکملهای تغذیهای
- تغییر سبک زندگی
- تزریق فیلر مو (تزریق ترکیبات تقویتکننده مو) برای کسانی که تغییر هورمونی ملایمی دارند
- مزوتراپی مو جهت تقویت فولیکولهای ضعیف شده و کاهش ریزش مو در کسانی که تغییرات هورمونی شدیدی دارند. مثلا دچار تنبلی تخمدان (تخمدان پلی کیستیک) یا کم کاری تیروئید هستند.
درمان ریزش موی ارثی: درمانهای معمول برای ریزش مو ارثی یا آلوپسی عبارتند از:
- استفاده از داروهای موضعی مثل ماینوکسیدیل برای افزایش ضخامت و حجم موها
- مصرف داروهای خوراکی مثل فیناستراید برای کاهش سطح DHT
- پیوند مو
- درمان ریزش مو با PRP برای تغذیه فولیکول موها
- درمان ریزش مو با تزریق کورتون (برای ریزش موی سکه ای)
- تزریق فیلر برای تقویت فولیکولهای مو در کسانی که در مراحل اولیه ریزش موی ارثی هستند.
- مزوتراپی مو برای درمان مراحل پیشرفته ریزش ارثی
جهت درمان انواع ریزش موی خانمها و آقایان در اصفهان، می توانید از تخصص دکتر مریم فروغی، دکتر پوست و مو، با بیش از یک دهه تجربه در این زمینه بهره مند شوید. برای رزرو نوبت با شماره ۰۹۰۵۰۷۳۱۰۲۰ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
ریزش موی ارثی (آلوپسی آندروژنیک) و ریزش موی هورمونی دو نوع ریزش موی شایع هستند که از نظر الگوی ریزش، علل، علائم، سن، جنسیت، روش تشخیص، … با هم تفاوت دارند. ریزش موی ژنتیکی ناشی از ژنتیک و تأثیر هورمونهای آندروژنی است که در مردان شایعتر است و با گذشت زمان بدتر می شود.
ولی ریزش موی هورمونی در زنان شیوع بیشتری دارد و به دلیل تغییرات هورمونهای جنسی زنانه، مردانه یا تیروئیدی رخ می دهد. روشهای درمان هر یک از این نوع ریزش موها متفاوت است و با روشهایی مثل مصرف داروهای موضعی، خوراکی و یا تزریق محلولهای مزو یا PRP انجام می شود.
سوالات متداول
رایجترین سوالاتی که معمولا در مورد انواع ریزش مو از دکتر فروغی پرسیده می شوند، عبارتند از:
علت ریزش مو پس از زایمان چیست؟
بعد از زایمان معمولا به دلیل کاهش سطح استروژن تعداد زیادی از موها وارد فاز ریزش (تلوژن) می شوند. اگر ریزش موی شدیدی دارید حتما به پزشک مراجعه کنید.
تاثیر تیروئید بر ریزش موها چیست و چه فرقی با ریزش مو بخاطر تغییرات هورمونی در یائسگی دارد؟
کم کاری یا پرکاری تیروئید با برهم زدن تعادل هورمونهای دیگر باعث ریزش موها می شود. اما در دوران یائسگی به دلیل کاهش سطح هورمون استروژن و افزایش آندروژنها، موها نازکتر و کم حجم می شود.
الگوی ریزش مو ناشی از سندرم تخمدان پلیکیستیک چطور است؟
چون این ریزش مو به دلایل افزایش سطح هورمونهای آندروژنی است، الگوی آن بصورت پراکنده در تمام سر و همراه با نازک شدن موها و پیدا شدن کف سر است. در عوض رشد موهای زائد صورت و بدن افزایش می یابد.
اگر شما هم سوالی در مورد ریزش مو و درمان آن دارید، در بخش نظرات می توانید از کلینیک ما بپرسید.