آکنه و جوش مهمانان ناخوانده ای هستند که ما را وسوسه می کنند با تخلیه آنها زودتر جوشها را از بین ببریم. اما این کار با عوارض زیادی همره است و نباید به هیچ وجه جوشهایتان را دستکاری کنید.
ما در این مقاله به شما خواهیم گفت مضرات ترکاندن جوشهای صورت چیست و چرا نباید جوشهای صورت را فشار داد. برای دسترسی سریعتر به تیترهای این مقاله می توانید از فهرست زیر استفاده کنید.
۸ دلیل مهم برای نترکاندن جوشهای صورت
به گفته دکتر مریم فروغی، پزشک پوست و مو، دلایل زیر نشان می دهند که ترکاندن جوش و عوارض آن چقدر جدی هستند و چرا باید این عادت را کنار بگذارید:
۱- افزایش التهاب و درد
ترکاندن جوشها به پوست آسیب می زند و آن را دچار التهاب پوستی، درد و قرمزی بیشتری می کند. اثرات این التهاب به صورت دیرتر خوب شدن جوش و ایجاد لکه های قرمز و قهوهای ظاهر می شود.
۲- ترکاندن جوش و ایجاد لک
یکی از بدترین عوارض ترکاندن جوشهای صورت به لحاظ زیبایی پوست، ماندن جای جوش است که به صورت لکه های قرمز، قهوه ای روی پوست بروز می کند.
از بین بردن این لکه های پوستی (هایپرپیگمنتیشن) بدون درمانهای پیشرفته پزشکی مثل مزوتراپی پوست، آر اف فرکشنال ترمیا، هایفوتراپی و … بسیار دشوار است. برای آشنایی با روشهای درمان این عارضه می توانید مقاله «درمان جای جوش و آکنه در اصفهان» را بخوانید.
۳- خطر عفونت پوستی
باکتریهایی که داخل جوش هستند باعث التهاب پوست شده و در اثر ترکاندن جوش، نه تنها به پوست نواحی اطراف پخش می شوند، بلکه چرک بیشتری تولید می کنند.
به علاوه، با ترکاندن جوشها، راهی برای ورود میکروبهای جدید به پوست باز می شود و خطر بروز عفونتهای جدی پوستی افزایش می یابد. این عفونتها حتما به درمان نیاز دارند، چون ممکن است به خون نیز سرایت کنند که عواقب وخیمی مثل عفونت خون یا حتی مرگ را به دنبال دارد.
برای درمان جوشهای صورت در اصفهان شما هم می توانید به مطب دکتر مریم فروغی، دکتر پوست و مو با بیش از یک دهه تجربه در این زمینه مراجعه کنید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۰۵۰۷۳۱۰۲۰ تماس بگیرید.
۴- دیر خوب شدن جوشها
ترکیدن جوش صورت روند بهبودی آن را کند می کند و پوست و آکنه ها نمی تواند به طور طبیعی ترمیم شود. حتی این کار باعث می شود جوشها به درمانهای تخصصی دیرتر جواب دهند و لطافت پوست کمتر می شود.
۵- تبدیل جوش به کیست
گاهی اوقات ترکاندن جوش باعث می شود محتویات آن به عمق پوست نفوذ کرده و کیست عفونی یا آبسه ایجاد کند. این کیستها بزرگتر و دردناکتر از جوشهای عادی هستند و درمان آنها سخت تر است.
۶- حساس شدن پوست
پوستهایی که جوش می زنند نسبت به پوستهای دیگر حساس تر هستند و ترکاندن جوشها باعث می شوند، این حساسیت بیشتر شود. در نتیجه پوست این افراد بیشتر مستعد آلرژی و تحریکات پوستی خواهد بود.
۷- افزایش جوشهای سرسفید و سرسیاه
با فشار دادن جوشها، غدد چربی فعال تر می شوند و جوشهای بیشتری ایجاد می کنند. به علاوه، با فشار دادن جوش، چربی و آلودگی های باکتریایی آن به سایر منافذ پوست منتقل می شود و شاهد ایجاد جوشهای بیشتری خواهید بود.
۸- اسکار یا جای زخم آکنه
اسکارهای آکنه یا جوش به صورت فرورفتگی یا برجستگی هایی هستند که به دلیل آسیب دیدگی لایه های عمیق تر بافتهای پوست در اثر ترکاندن جوشها ایجاد می شوند.
در نتیجه، این اسکارها لطافت و زیبایی پوست و نیز اعتماد بنفش شخص را کاهش داده و ترمیم آنها نیاز به روشهای درمان قطعی اسکار و آکنه دارد.
آیا میتوان جوش زیر پوستی را ترکاند؟
جوشهای زیر پوستی در عمق بیشتری از پوست قرار گرفته اند و نسبت به سایر جوشها حساستر هستند. ترکاندن آنها آسیبهای جدی تری به پوست وارد می کند، مثلا ریسک ایجاد عفونت آنها بالاتر است یا تخریب بافت بیشتری دارند. با رعایت نکات بهداشتی این جوشها خودبخود از بین می روند.
تفاوت عوارض ترکاندن انواع جوش
ترکاندن جوش های مختلف عوارض متفاوتی به دنبال دارند که در جدول زیر می توانید آنها را ببینید:
انواع جوش | عوارض ترکاندن جوش |
جوش سرسیاه | التهاب و قرمزی
افزایش تولید چربی ایجاد لکهای تیره و جای جوش |
جوش چرکی | خطر عفونت ناشی از باکتریهای داخل جوش |
جوش زیر پوستی | دردناکتر از بقیه جوشها
آسیب جدی به بافت پوست ایجاد عفونت سختتر ترکیدن |
جوش کیستی | عفونت گسترده
درد شدید ایجاد اسکار |
به جای ترکاندن جوش چه باید کرد؟
برای پیشگیری از ایجاد جوش یا درمان آنها می توانید کارهای زیر را انجام دهید:
- استفاده از محصولات ضدجوش، حاوی بنزویل پراکساید، نیاسینامید، سالیسیلیک اسید و رتینوئیدها، …
- رژیم غذایی سالم با مصرف آب زیاد، ویتامین A، ویتامین E، روی (زینک)، پرهیز از غذاهای چرب/شیرین/فراوری شده، …
- شستشوی منظم پوست با شوینده های ملایم و رعایت بهداشت پوست
- استفاده از کمپرس گرم برای باز شدن منافذ پوست یا کمپرس سرد برای کاهش التهاب
- مراجعه به پزشک و درمان جوشهای شدید
- لمس نکردن پوست با دست آلوده و دستکاری نکردن جوشها
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر مرتب جوش می زنید؛ جوشهایتان دردناک یا عفونی است و باعث تب شده، باید به پزشک مراجعه کنید تا عفونت آن سریعتر درمان شود. پزشکان برای درمان جوش پوستی، با توجه به نوع و شدت آن می توانند بهترین روش درمان را برایتان تجویز کنند.
برای درمان اسکار جای آکنه در اصفهان شما هم می توانید به مطب دکتر مریم فروغی، دکتر پوست و مو با بیش از یک دهه تجربه در این زمینه مراجعه کنید. جهت رزرو نوبت با شماره ۰۹۰۵۰۷۳۱۰۲۰ تماس بگیرید.
جمع بندی نهایی
ترکاندن جوشها نه تنها باعث نمی شود که زودتر بهبود یابند بلکه باعث افزایش تعداد جوشها و عوارضی مثل لک پوستی، اسکار یا عفونت پوستی می شود.
به همین دلیل مراقب باشید که جوشهایتان نترکند و برای داشتن پوست شفاف و سالم حتما به یک پزشک مجرب در زمینه درمان جوشهای پوستی مراجعه کنید.
سوالات متداول
بیشترین سوالاتی که در مورد عوارض ترکاندن جوش از دکتر فروغی پرسیده می شوند، عبارتند از:
می توانم جوشهای سرسیاه را بترکانم؟
خیر. جوشهای سرسیاه هم مثل جوشهای سرسفید هستند و ترکاندن آنها عوارض مشابهی دارد.
ترکاندن جوش با سوزن استریل مشکلی ندارد؟
شما به هیچ وسیله ای نباید جوشهای خود را بترکانید. چون استفاده از سوزن استریل هم میتواند باعث عفونت جای جوش و تخریب بافتها شود.
چه کنیم که جوش های صورت نترکد؟
پیش از هر چیز نباید به جوشها دست بزنید یا سعی کنید آنها را تخلیه کنید. همچنین موقع شست و شوی صورت یا استفاده از محصولات بهداشتی و آرایشی مراقب آنها باشید.
آیا آرایش کردن باعث می شود جوشهای صورت بدتر شوند؟
بستگی به نوع مواد آرایشی شما دارد. مثلا مواد آرایشی سنگین و محصولات کومدوژنیک (مسدود کننده منافذ پوست) باعث بدتر شدن جوشها می شوند. اما مصرف محصولات سبک و غیر کومدوژنیک تاثیر خیلی کمتری دارند.
اگر شما هم سوالی در مورد ترکاندن جوشها و مضرات آن دارید، در بخش نظرات می توانید از کلینیک ما بپرسید.